dimecres, 1 d’agost del 2007

Escrit 07.07.2007

Estem a plena temporada estiuenca i la veritat... ningú ho diria. Com Escalenc, empresari i polític en pregunto si axó és una tendència, perquè els temps no acompanyen o conseqüència, perquè no es fan coses i les que es fan es fan malament?

No voldria pensar que aquesta percepció només la tenim els que vivim directament del turisme, però ja fa alguns anys que venim notat el fenomen que el turisme està de baixa i no sembla que importi massa. Si més no a nivell polític. Ho dic pels pocs remeis que si han buscat i posat.

En canvi (aquesta és una percepció que tenim molts Escalencs) són algunes de les desafortunades iniciatives que s’han i es pretén continua portant a cap que fan que la cosa no millori. Ens referim a les zones verdes (que sense cap dubte van ésser un veritable fracàs), un altre va ésser la platja o parcs sense fum... i ara... voler fer pagar l’aigua de les dutxes de la platja... Iniciatives com aquestes, val la pena pensar-ho dues vegades, doncs els resultats poden ésser (i axis s’ha demostrat) nefasts.

De vegades es comenta, es parla, es diu... que hi ha països que estan més avançats que nosaltres (i entre moltes altres coses) és pel civisme de les persones... i ja que parlem de civisme, quan és té la intenció o voluntat de fer una campanya com el “Sense fum” el que s’hauria d’haver fet era posar en marxa la forma d’anunciar el que es pretenia, però fent servir la pedagogia i fomentar el civisme... posant indicadors amb forces idiomes explicant el perill del tabac, molèsties als no fumadors, mal exemple a la mainada, netedat de la platja... i ara ens trobem en un cas similar (amb l’agreujant que s’ha de pagar) ... l’aigua de les dutxes... pels comentaris que reculli’m aconsellem al govern (per no fomentar més desencís en els pocs visitants que tenim) que posin un indicador amb idiomes i els mateixos usuaris es cuidaran de controlar-ho (no potser alguns natius), però si els visitants d’altres països.

Les persones advertides, de vent segur que ho respectaran i al mateix temps sals donarà una llisó... cívica.

Normalment funcionen millor els advertiments que les imposicions.

Per sort i segons el govern axó és una prova pilot per tant la poden derogar avui per demà (sempre s’ha dit que rectificar... a temps... és de savis).

També seria interessant que els polítics fessin servir els mecanismes que s’han creat pel bon govern de la vila... ens referim al patronat de turisme (que no està esgotat... sinó simplement abandonat).

Els independents valorem amb la seva justa mesura la intenció del govern en voler fer un estalvi d’un dels recursos naturals més preuat com l’aigua (i aquest podria ésser l’encapçalament del panell informatiu), però potser no han pensat amb els danys col·laterals que poden sorgir amb aquesta mesura... molta gent que ha estat a Brasil i concretament a la ciutat de Rio de Janeiro sap que les recomanacions dels hotels és que a la platja nomes hi portin una tovallola i que sigui de l’hotel, perquè hi ha molts furts... La persona que hagi de pagar l’aigua no tant sols l’haurà de pagar sinó que delatarà que porta diners i on els guarda... sense voler podrien estar afavorint un col·lectiu gens desitjat.

No dubtem, és més, estem convençuts que el govern fa i farà tot el possible per millorar la situació turística en què estem immersos i que són conscients que una de les mesures a tenir en compte és no gravar ni imposar més taxes econòmiques, doncs per desgracia ja en tenim i paguem masses i els nostres visitants pensem el mateix, però sobre tot la percepció que tenen és que som un poble amb afany de recaptació... zona blava, impresos, serveis, multes, dutxes... i potser estaria be que com a vila marinera, turística, cultural, històrica, tradicional... poguessin arranjar algunes de les mancances que venim arrossegant com la tan necessitada cobertura de telefonia mòbil, un transport urbà, un millor servei de jardineria (sobre tot en reposició, poda i rec de plantes), millorar la neteja en general i de les platges, més control en les passejades dels gossos, males herbes, voreres i un llarg etc... i com sabem que axó els comportarà molta feina... poden continuar disposant de nosaltres com fins ara pel que creguin oportú. V. F. Esca. Indep.